Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil mercimek köftesi, oldukça sevilen ve sıkça tüketilen lezzetlerden biridir. Öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, akşam yemeklerinde ve kadınlar arasındaki organizasyonlarda sıkça menüde yer alır. Özellikle yaz aylarında çok sık yapılır çünkü soğuk olarak tüketilebilen bir yemektir. Sağlıklı ve lezzetli oluşuyla bilinen bu köfte, yeşil mercimeğin besleyici özelliklerini taşımasıyla da dikkat çeker. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu yemek, yapımı kolay olmasıyla da öne çıkar. Şimdi bu güzel yemeğin tarifine bakalım.

Yeşil Mercimek Köftesi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • 1.5 su bardağı yeşil mercimek
  • 6 çay bardağı orta bulgur
  • 3 adet büyük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2.5 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet yeşil soğan

Yeşil Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Yeşil mercimek köftesi için bir buçuk su bardağı mercimek iyice yıkanır ve süzülür. Bir tencereye alınır ve üzerine dört su bardağı kadar su eklenir. Tencere ocağa alınıp altı açılır. Mercimekler pişince üzerine orta bulgur eklenir ve bulgur ile 2-3 dakika ocakta tutulur. Ardından tuzu eklenir ve karıştırılıp altı kapatılır. Tencere kapağı kapatılarak yaklaşık bir saat kadar dinlenmeye bırakılır ki bulgur iyice yumuşasın.

Bu süre içerisinde soğanlar soyulup küçük küçük doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine sıvı yağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır. Soğanlar iyice kavrulur. Soğanlar kızarınca üzerine domates salçası ve biber salçası eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kimyon ve pul biber eklenerek biraz daha kavrulur ve ocaktan alınıp bir kenara konulur. Ardından maydanoz ve yeşil soğanlar ayıklanır, yıkanır ve ince doğranıp bir tabağa alınır.

Tencerede ıslatılmış olan bulgur genişçe bir kaba alınır. Çok sıcak ise biraz karıştırılarak soğuması sağlanır. Elinizi yakmayacak bir sıcaklığa ulaştığında elle yoğrulmaya başlanır. Daha önceden kavrulmuş olan salça ve soğan karışımı üzerine eklenir ve iyice yoğrulur. Elinizle sıkmalar yaptığınızda tam tutuyorsa ve dağılmıyorsa olmuş demektir. Üzerine yeşillikler de eklenerek bir iki kez daha yoğrulur. Ardından sıkmalar yapılır ve servis tabağına dizilir.

Yanında marul, turşu ve ayran veya çay ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeşil Çay Tansiyon Etkisi

Yeşil Çay Tansiyon Etkisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Mercimek Diyeti Listesi

Yeşil Mercimek Diyeti Listesi

Mint Yeşili Renk Tonları

Mint Yeşili Renk Tonları

Yeşil Mercimek Erişteli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Erişteli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Rengin Tonları

Yeşil Rengin Tonları

Yeşil Zeytin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Zeytin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Açık Yeşil Renk Tonları

Açık Yeşil Renk Tonları