Yeşil Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Yeşil Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimekli Börek, Yeşil mercimek ilkbahar ayların da ekilen ve yaz aylarında hasat edilen bir bakliyat çeşididir. Mercimeğin birçok çeşidi vardır, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve siyah mercimek gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu mercimeklerin birçok yemeği de yapılır. Zaten Türk mutfağı eşsiz lezzetleriyle meşhur bir ülkedir. Her türlü bakliyatın yemeği çeşit çeşit yapılır.

Ama en çok hamur işleri ve etli yemekleri başta gelir. Özellikle hamur işleri her çeşidi ile yapılır ve sevilerek tüketilir. Hamur işleri denildiği zaman en başta börekler, çörekler, pastalar ve kurabiyeler gelir. Bu yemeklerin hepsi her damağa hitap eder, büyüklü küçüklü herkes severek tüketir. Özellikle börekler, çocukların vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Şimdi sizlere mercimek sevmeyen çocuklara bile mercimeği sevdiren bir tarif vereceğim. Yeşil mercimekli börek, yapılması biraz zahmetli ve uğraş isteyen bir yemektir. Piştiği zaman ise emeğine değdiğini göreceksiniz. Şimdi mercimekli böreğimizi yapmaya başlayalım.

Yeşil Mercimekli Börek Hamuru için
  • 2 tane yumurta
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 taylı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Yeşil Mercimekli Börek İçi için
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Bir miktar sıvı yağ
Yeşil Mercimekli Börek Sosu için
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı Yoğurt
  • 1 çay bardağı maden suyu
Yeşil Mercimekli Börek Üzeri için
  • 1 tane yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Yeşil Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

İlk önce hamurumuzu hazırlayalım. Hamur için geniş bir leğen alalım. Sonra içine yumurta, su, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu kapın içine alalım. Hepsini çırpıp sonra kabartma tozu ve unu azar azar ilave etmeye başlayalım. Elimiz ile hamuru yoğurmaya başlayalım, hamurumuz kulak memesi kıvamına geldiği zaman yoğurma işlemini bitirelim. Sonra dinlenmesi için hamuru bir kenara alalım ve iç harcı hazırlamaya başlayalım.

İçi için yeşil mercimeği pişene kadar haşlayalım. Sonra suyunu süzelim ve soğanları yemeklik doğrayıp, tereyağı ve sıvıyağı bir tavaya alalım. Yağı eritip üzerine soğanları alalım, soğan pembeleşene kadar kavurup, yeşil mercimeği üzerine alalım. Biraz kavurup içine tuz, karabiber ve pul biberi atalım ve soğuması için biraz bekleyelim.

Hamuru temiz tezgâhın üzerine alalım portakal büyüklüğünde koparıp altını üstünü unlayalım. Sonra oklava yardımı ile açalım, biraz ince olsun. Arasına sürmek için yağı, sodayı ve yoğurdu bir kapın içinde çırpalım. Sonra açtığımız hamurun her yerine gelecek şekilde sürelim. Daha sonra hamuru dörde bölüp, uç kısmına iç harçtan koyalım ve rulo yapalım. Sonra yağlanmış fırın tepsisinin içine dizelim. Kalan malzemeyi de aynı şekilde yapalım. Sonra üzerine sıvı yağ ile yumurtayı sürelim. 180 derecelik fırına sürelim, üzeri kızarana kadar pişirelim. Sonra sıcakken çay ile servis yapalım.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nil Yeşili Rengi Oluşumu

Nil Yeşili Rengi Oluşumu

Kıymalı Yeşil Mercimek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yeşil Mercimek Tarifi ve Malzemeleri

Zümrüt Yeşili Rengi

Zümrüt Yeşili Rengi

Bebeğin Kakasının Yeşil Olması'nın Nedenleri?

Bebeğin Kakasının Yeşil Olması'nın Nedenleri?

Su Yeşili Rengi Yapılışı

Su Yeşili Rengi Yapılışı