Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli yeşil mercimek çorbası, Erişte kesme veya kespe kazakça, kence Azerice, Türkçede erişte olarak denir. Erişte un, yumurta, yağ ve tuz karışımı olan hamurun kibrit çöpü kadar kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarna çeşididir. Hamurun en büyük özelliği yumurtasının çok fazla koyularak tutucu olmasını sağlamaktadır. Erişte dünyanın birçok yerinde farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Orta Asya ülkelerinde kesme adı verilerek kullanılır. Anadolu'da da kışlık yiyecek olarak yapılır ve tüketilir. Erişte ince halinde kesilip kurutulmuş hamurdur. Eriştenin kesimi oldukça ince olmaktadır. Erişteyi iç Anadolu bölgesinde çok fazla yapılarak, nem ve güneş almayan yerde korunarak kışın tüketilir. Kışlık bir yiyecek türüdür. Eriştenin her türlü yemeği yapılarak kullanılır, eriştenin çorbası, yoğurtlu makarnası, mercimekli, nohutlu çorbası ve daha birçok şekilde kullanılır. Eriştenin kışın daha çok çorbası kullanılarak tüketilir.

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Malzemeleri
  • 1 su bardağı
  • 1 su bardağı yeşil mercimek (Önceden ıslatılmış)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı nohut
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kasığı nane
  • 1 cay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • 2 adet limon
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Mercimekleri önce yıkarız, sonra yıkanan mercimeği pişireceğimiz tencerenin içinde yarım saat ıslatırız. Mercimekler yarım saat ıslatıldıktan sonra bir buçuk litre suyla ocağa pişirmeye koyarız, pişip açıldığı zaman içine domates salçasını ilave ederiz, salçayı koyduktan sonra iki üç dakika kaynatıp içine nohutlarını ilave ederiz. Daha sonra erişteleri içine koyup erişteler pişene kadar kaynatmaya devam ederiz. Çorba kıvamı katı ise içine su ilave edebiliriz sonra pişirmeye devem ederiz. Eriştenin kıvamı iyi ise sosunu yapmak için ayrı bir ocakta, ayrı bir tavanın içine yağını, sarımsağını koyarak kavururuz, kavrulduktan sonra içine biber salçasını ilave ederiz. Salçayla yağını iyice karıştırıp kavururuz ve daha sonra baharatlarını ilave ederiz. Nanesini, yağı ocaktan aldıktan sonra içine ekleriz ve sonra eriştenin içine katarız ve beş dakika kadar daha erişteyle kaynadıktan sonra altını kapatıp ocaktan alırız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Çayın Zararları Nelerdir?

Yeşil Çayın Zararları Nelerdir?

Yeşil Göz Rengi ve Tonları

Yeşil Göz Rengi ve Tonları

Yeşil Mercimek Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Diyeti Listesi

Yeşil Mercimek Diyeti Listesi

Yeşil Zeytin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Zeytin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Nil Yeşili Rengi Oluşumu

Nil Yeşili Rengi Oluşumu

Güncel

Yeşil Biber Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Biber Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Petrol Yeşili Rengi Yapılışı

Petrol Yeşili Rengi Yapılışı

Yeşil Rengin Tonları

Yeşil Rengin Tonları

Gebelikte Yeşil Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Yeşil Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Yeşil Yılan Türleri ve Özellikleri

Yeşil Yılan Türleri ve Özellikleri

Yeşil Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çay Faydaları ve Kullanımı

Yeşil Çay Faydaları ve Kullanımı