Yeşil Yılan Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Yeşil Yılan Türleri ve Özellikleri

Yılanlar, etçil ve ayaksız sürüngenler grubunda yer alan, tehlikeli olabilecek hayvanlardır. Pullular türündendir ve amniyot omurgalılar sınıfına dahildirler. Çoğu yılan türünün ataları olan kertenkelegillerden daha çok kafatası kemiğine sahiptir. Bu özellik, yılanlara kendi kafalarından çok daha büyük hayvanları yutma yeteneği kazandırır. Yılanların uzun, dar gövdelerinde organların yerleşimi özellikle çift organlarda yan yana şeklindedir. Çift organlardan biri diğerinin üstünde gibi durur ve çoğu yılanın sadece bir akciğeri işlevseldir. Yılanlar, dünyanın neredeyse her yerinde yaşayabilen sürüngenlerdir. Antarktika ve bazı ada bölgeleri dışında, hemen her yerde var olabilmektedirler. Yılanların dünya genelinde bilinen yaklaşık 456 farklı türü bulunmaktadır.

Yılanların bazı zehirleri insanlar için tehlikeli, hatta öldürücü olabilir. Zehirsiz yılanlar ise avlarını yakalayıp öldürmek için yutma yöntemini kullanırlar. Yılanlar hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler, yılanın zehirli mi zehirsiz mi olduğunu kolayca anlayamaz.

Yılanlar, genel olarak üç metre ötedeki nesneleri göremezler. Koku alma işlevi için burunlarını değil, dillerini kullanırlar. Uzun ve iki çatallı dillerini belli aralıklarla dışarı çıkararak havadaki kimyasal kokuları belirlerler. Dil içeri çekildiğinde, damakta bulunan Jakobson organının yardımıyla bu kimyasal kokuları algılarlar.

Yılanlar, dış kulak yapısına sahip olmadıkları için uzun bir süre sağır olarak düşünülmüştür. Ancak çeneleri ile kulakları arasında kemik bağlantıları olduğundan, sürünme işlemi sırasında gelen titreşimleri kolayca işitirler. İnsanlar, gürültülü bir şekilde yürüdüklerinde etraflarında yılan görmeleri pek olası değildir.

Yeşil Yılanlar

Yeşil yılanlar, genel olarak tropik bölgelerde yaşayan yılan türleri arasındadır. Dünyada bilinen yeşil yılanların zehirli olanlarının bile zehri genellikle öldürücü değildir. İçlerinden bilinen ve zehirli olan bir tür ise yeşil asma yılanıdır.

  • Yeşil Asma Yılanı: Dış görünüşü geometrik şekilli olan yeşil asma yılanının zehri vardır ancak çok etkili değildir. Daha çok avlanma sırasında gövdesini şişirerek üzerindeki siyah beyaz desenleri gösterir ve tehdit unsuru oluşturur. Avlarını tedirgin eder ve doğrudan ısırma yöntemi ile yakalarlar. Bu yılan ince yapılıdır ve beslenme seçenekleri arasında kurbağalar ve kertenkeleler bulunmaktadır.

  • Kırmızı Kuyruklu Yeşil Sıçan Yılanı: Bu yılanın diğer adı mısır yılanı olarak bilinir. Doğanın renklerini almış olan bu yılan, Güneydoğu Asya'da yaşayan ince yapılı bir türdür. Uç kısmında kalın ve güçlü pulları vardır. Özellikleri sayesinde kolayca ağaçlara tırmanabilirler. Bu yılan çeşidi, ağaçlar üzerinde yaşayan ve küçük memelilerle beslenen bir hayvandır.

  • Beyaz Dudaklı Yeşil Ağaç Engereği: Bu yılan türü genellikle ağaçlar üzerinde dinlenerek vakit geçirir. Ağaç memelilerinden biri onun olduğu yere geldiğinde, bir şimşek gibi fırlar ve avını doğrudan yutar. Diğer adıyla 'sessiz katil' olarak bilinir. Engerek türünden oldukları için çok hareketli yılanlar değillerdir.

  • Yeşil Mamba: Bu yılanın boyu üç metreye kadar uzayabilir. Dört metreye kadar uzayan kara mambanın türünden gelen yeşil mamba, besin kaynağı olarak kuşları ve sincapları tercih eder. Yeşil mambanın saldırı durumundaki ilk tepkisi kaçmaktır. Genellikle ağaçlar üzerinde yaşayan yeşil mamba yılanları, ağaçlara gelen kuş ve sincaplarla beslendikleri için nadiren yere inerler. Yerleşim alanları Afrika'nın yeşil bölgeleridir.

  • Yeşil Ağaç Pitonu: Bu yılan, piton türünden gelen ve Yeni Gine, Endonezya adaları gibi yerlerde yaşamlarını sürdüren bir türdür. Yetişkinlerinin ortalama boyları iki metreye kadar ulaşabilir. Yılanın pulları arasındaki oyuklar, ısı algılayıcı olarak işlev görürler. Yeşil piton yılanları, yılanlar aleminin en tehlikeli yılanları arasında yer alır. Bu yeşil pitonlardaki agresiflik, genellikle yavrularda daha belirgindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özlü

12 Temmuz 2024 Cuma

Yılanların çoğunun sadece bir akciğerinin işlevsel olması, bu hayvanların nasıl hayatta kalabildiği konusunda beni hep düşündürmüştür. Sizce tek akciğerle nasıl bu kadar dayanıklı olabiliyorlar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özlü,

Yılanların tek bir işlevsel akciğerle hayatta kalabilmeleri gerçekten etkileyici bir adaptasyon örneğidir. Bu durum, yılanların evrimsel süreçte vücutlarının uzun ve ince bir yapıya uyum sağlamasıyla ilgilidir. Tek bir işlevsel akciğer, vücutlarında daha fazla yer açmaya olanak tanır ve bu da onlara daha esnek hareket edebilme yeteneği kazandırır. Ayrıca, metabolizmaları nisbeten düşük olduğu için oksijen ihtiyacıları da daha azdır. Bu adaptasyonlar, yılanların çevrelerine ve avlanma stratejilerine daha iyi uyum sağlamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, tek akciğerle bile son derece dayanıklı ve başarılı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeşil Mercimek Diyeti Listesi

Yeşil Mercimek Diyeti Listesi

Popüler İçerikler

Zümrüt Yeşili Rengi

Zümrüt Yeşili Rengi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Çayın Zararları Nelerdir?

Yeşil Çayın Zararları Nelerdir?

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Bitkiler Türleri ve Özellikleri

Yeşil Bitkiler Türleri ve Özellikleri

Su Yeşili Rengi Yapılışı

Su Yeşili Rengi Yapılışı

Yeşil Çay Kaç Kalori?

Yeşil Çay Kaç Kalori?

Güncel

Açık Yeşil Renk Tonları

Açık Yeşil Renk Tonları

Güncel

Yeşil Rengin Tonları

Yeşil Rengin Tonları

Güncel

Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi ve Malzemeleri